HTML

VilágFigyelő

Aktuális közéleti, egészségügyi, IT témák a világból.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Turboszoli vagy bioszolárium?

2008.04.07. 15:11 VilágFigyelő

Napjaink kiemelten fontos kérdésévé vált világunk minden szegmensének az emberi egészségére gyakorolt hatása. Egyre többször látunk bevásárló- központokban az élelmiszerek összetételeit böngésző vásárlót, akik tétován bolyonganak a light cola, könnyű csirkehús, teljes kiörlésű búzából készült pékárúk, saláták tengerében. És akkor még a személyre szabott egészségmegőrző programokról (wellness) nem is szóltunk.

    Ebben a cikkben a mesterséges barnulásról, a téli depresszió talán egyik legjobb „természetesnek” mondott ellenszeréről lesz szó – a szoláriumról. A szolárium egy ibolyán-túli eletkromágneses sugárzást közvetítő csövekkel felszerelt kabin, aminek a története egészen a századelőig nyúlik vissza. Az első eredeti (napfényhez hasonló) barnító hatású fénycsöveket Németo.ban a Heraeus (ami mindmáig az egyik legjobb szoláriumcső márka) nevű cég készítette 1903-ban, majd 1978-ban Friedrich Wolff olyan amerikai cégeknek adta el a licence jogokat, mint a Sun Industries, vagy a Montego Bay. Ezekhez a működéséhez még alkalmazni kellett egy speciális szűrőüveget, ami eltávolította az az UV-B sugárzás nagyrészét, és az UV-C sugarakat. Később további technológia fejlesztések következtek, mire kialakultak a ma is használt fénycsövek típusai.

Minden szolárium a benne használt fénycsövek UV-A illetve UV-B sugarak segítségével éri el a kívánt barnaságot, hasonlóan a napfényhez.

Az UV-A a magasabb hullámhosszú sugárzás, egészen közel van a látható tartományban lévő kékhez, ez a nagyobb mennyiségű (97-99%), bár főképp passzív összetevője a csövek fényének. Az UV-B (1-3%) egy sokkal aktívabb, rövidhullámú sugárzás, ami a "napégést" okozza, ettől barnul le a bőrünk, emellett felelős annak idő előtti elöregedéséért, s a bőrrák súlyos rizikófaktora. Azonban számos pozitív hatása is ismert; az UV-fény fokozza a D-vitamin termelődését, enyhíti az ekcéma, pikkelysömör, herpesz tüneteit, jó hatással van az aknék (pattanások) kezelésére, s enyhíti az ízületi problémákat is. A szoláriumok mindegyike UVA/UVB-sugárzással működik, még a bioszolárium is. Egyedül a két összetevő arányában keresendő a különbség, ami az elnevezésüket szolgáltatja, ezeket néhány bekezdéssel lentebb fogjuk kitárgyalni. Akit nem izgat a bőrünk barnulásának tudományos magyarázata, az nyugodtan görgessen lejjebb.

Az UV-B sugárzás felelős a bőrkárosodások 2/3-ért; „neki” köszönhetjük a leégést, a korai bőröregedést, mély ráncok kialakulását, s a melanómát (bőrrák),mivel közvetlenül a DNS-spirálban okoz kárt, valamint a barnulást, ill. a leégést. A barnulás voltaképpen a bőr védekező reakciója az ibolyántúli fénysugarak ellen. A felhám (a bőr legfelső rétege) megvastagszik, a melanocitákban pedig fokozódik a melanin termelődése. Ettől az anyagtól válik a bőrünk színe barnává; a melanin képes arra, hogy elnyelje az UV-sugarak nagy részét, s megakadályozza a bőr mélyebb rétegeibe hatolását. Tehát minél barnább nyáron a bőrünk, annál inkább védve vagyunk. Az albínóknak pl. egyáltalán nincs számottevő melanin-termelődésük, ez főleg az egyenlítő-közeli éghajlatok lakóinak jelenthet problémát, ha hófehéren jön a világra, mondjuk egy néger törzsben-érthető módon nem örvendenek túlzott szimpátiának. Mivel a szolárium a nap sugárzásnak többszörösével bombázza a bőrünket UV-sugarakkal, ajánlott, hogy ne vegyük igénybe heti kettőnél több alkalommal. A nagymértékű kiszáradás ellen célszerű valamilyen hidratáló krémet használni néhány órával azelőtt, még mielőtt elindulnánk otthonról. Nem ajánlott a szolárium használata túlságosan érzékeny bőrűeknek (főleg szőke és vörös hajúaknak). Sűrűn szeplősök, sok anyajeggyel rendelkezők, várandósok, ill. az olyan gyógyszereket szedőknek, amik túlzott napérzékenységet okoznak (pl. Roaccutan), valamint a mély és súlyos aknéban szenvedők (a beleégés miatt örökre nyomot hagyó hegesedések jöhetnek létre) is lehetőség szerint kerüljék a használatát. Mielőtt igénybe vennénk bármilyen szoláriumot, mindig távolítsuk el magunkról a sminket, és vegyünk le minden ékszert, hiszen felforrósodva égési sérüléseket okozhatnak. Szoláriumozás előtt célszerű bőrradír használata, hogy eltávolítsuk az elhalt hámsejteket, így egyenletesebb lesz a létrejövő barnaság, valamint a szemünket mindig tartsuk behunyva (szürkehályog és egyéb szemkárosodások elkerülése végett). A legfontosabb momentum pedig az, hogy odafigyelve, fokozatosan kezdjük el barnítani a kifehéredett bőrt, a legjobb kezdési „adag” legyen az 5 perc, amit legközelebb növelhetünk 10, 15, majd 20 percre is akár. Ha lehetőségünk van, állószoláriumot használjunk, sokkal higiénikusabb, hiszen nem érintkezünk a plexivel.

    A szoláriumok típusai
A hagyományos szoláriumoktól (napágy [sunbed, tanning bed]) nem különbözik az ún. bronzárium. Ez csupán egy német gyártótól származó fantázianév-ugyanazon elv szerint és ugyanolyan csövekkel működik, mint a hagyományos, tehát a névvel ellentétben nem fog semmiféle „bronzos” árnyalatot kapni a bőrünk. Ha ilyenre vágyunk, béta-karotin tartalmú bronzolajat kell használnunk napozás ill. szoláriumozás előtt. A bioszolárium, másnéven biolárium a hagyományos szolárium kistestvére. Működési elve megegyezik vele, de jóval gyengébb teljesítményű csövekkel van felszerelve. Használata kifejezetten érzékeny bőrűeknek ajánlott; az alacsony intenzitású UV-fény biztosítja a megfelelő, és fokozatos pigmentálódást. Ha a bioszoláriumot a hagyományos kistestvérének neveztük, akkor a turboszolárium tekinthető annak a bátyjának. Az ezeben alkalmazott szoláriumcsövek a legnagyobb teljesítményűek. Ennek megfelelően szigorúan be kell tartani a maximális megengedett időt, ami természetesen kevesebb, mint az előzőek esetében. (2,5 perc, aztán fokozatosan emelve 5, ill. 10 percre). Létezik un. mélybarnító szolárium is. Ebben az UV-A/-B sugarak aránya az előbbi irányába tolódik el. A magasabb hullámhoszzú sugarak a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak, és ott fejtik ki hatásukat, amiveltartósabb, jól felépített barna színt érhetünk el. Intenzitását tekintve a bio- és a hagyományos szolárium között helyezkedik el.

A világpiacon, mint minden más termék esetében, a szoláriumgépek igen széles skáláját találjuk. A legegyszerűbb, letisztult, relaxálást elősegítőktől kezdve a legextravagánsabb formákig szinte minden fajtát megtalálunk, legyen az álló vagy fekvő kivitelben egyaránt. Léteznek otthoni és profeszzionális (a szalonokban is megtalálható) termékek. Egyre gyakoribbak az ovális formájú gépek, amik a tökéletes barnulást segítik elő. Egy szoláriumkabin ára 420 000 Ft-tól gyakorlatilag a csillagos égik terjed, léteznek 4, sőt 5 millió forintos gépek, amik még mindig nem számítanak igazán luxuskategóriának. Léteznek olyan igazi luxuskabinok, amik a kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően soha nem tapasztalt élményt nyújtanak. Újdonságnak számít a csövek elhelyezése a boka, váll és a fejtető közelében, hiszen ezidáig ezek a területek nem mindig jutottak megfelelő fénymennyiséghez. Ezen kívűl szoláriumozos közben akár vízpermet is hűsítheti testünket vagy a beépített MP3-dokkolónak köszönhetően kedvenc slágereink szólnak a fényfürdőzés közben, természetesen 3D-hatással.

Minden melanin-termelődéssel járó barnulás ártalmas. Azoknak, akik ódzkodnak a szolárium, ill. az UV-fény veszélyeitől, azoknak is állnak rendelkezésükre különböző bőrszínező kozmetikumok. Léteznek szoláriumkabinokra emlékeztető, különleges színező festékkel működő gépek, amik 2-3 rétegben juttatják fel a festékanyagokat a bőrre, ezeknek a tartóssága akár 3-4 hét is lehet, mielőtt lekopna így tartósabbnak bizonyulnak a barnítókrémeknél. Ha az utóbbi mellett tesszük le voksunkat, a barna bőrszín fenntartásához rendszeres használat szükségeltetik. Ezen kívül kiemelten figyelnünk kell, hogy a krémet igen vékony rétegben vigyük fel testünkre, különben ahova több jutott, ott foltok alakulhatnak ki. Minden krémezés után azonnal mossuk meg kezünket, és használjunk körömkefét is, hiszen igen könnyen megfogja azt is a festék, ami valljuk be, nem a legesztétikusabb látvány. A barnaság kialakulásához 3-4 óra szükséges, de már léteznek olyan készítmények is (természetesen jóval borsosabb áron), amikkel akár egy óra alatt is elérhetjük a kívánt eredményt, ami sajnos nem tartós, mert csak a bőr legfelső szarurétegét festi be.

Ami még fontos, mivel ezek a krémek a melanin-termelődést egyáltalán nem befolyásolják, ezért napozás előtt mindenképpen javasolt UV-fényszűrős napozókrémek használata, ill. szoáriumozosnál is tartsuk szem előtt, mint mindenben, az óvatosságot és a fokozatosság elvét!

Legvégül pedig néhány link, ahol többet megtudhatunk az önbarítókrémekről , s hogy melyek a legismertebb, legkedveltebb gyártók termékei.

Vichy Capital Soleil

Nivea "Sun Touch" Önbarnító Arcápoló

A barnítókabinokról

Az önbarnítás művészete Egészséges barnaság napfény, szolárium nélkül

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr74415258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása